Het Melkmeisje

Het Melkmeisje door Johannes Vermeer, welke Nederlander kent dit schilderij niet? Dit schilderwerk is rond 1658-1661 geschilderd en is een van de meest bewonderde schilderijen uit de zeventiende eeuw. Maar wat maakt dit schilderij dan zo bijzonder? En zijn er nog andere werken door Vermeer die net zoveel impact hebben gemaakt als Het Melkmeisje? Lees verder.

Het verhaal achter Het Melkmeisje

Op het eerste oog toont Het Melkmeisje een jongedame die met een kan melk in een kom van aardewerk schenkt. De omgeving is sober: je ziet een tafel met een blauw kleed eroverheen en nog een ander kleed daarop gedrapeerd, brood in een mandje en iets wat oogt als een afsluitbare kan. Natuurlijk daglicht schijnt door het raam aan de linkerkant naar binnen, de dame bestaat uit zachte contouren en er wordt enkel gebruik gemaakt van subtiele kleurtinten.

Hoewel uit het schilderwerk niet direct een verhaal te herleiden is, hebben kunsthistorici de volgende interpretatie: toewijding. De dame is volledig geconcentreerd op haar alledaagse handeling, het schenken van melk. Maar betekent dit dan dat ze een hardwerkende vrouw is, of is het schilderij juist een ode aan eenvoud? Het Melkmeisje door Vermeer is te zien in het Rijksmuseum, Amsterdam, zodat je jouw eigen interpretatie kunt verkrijgen.

Andere werken door Vermeer

De Delftse kunstschilder Johannes Vermeer was actief tijdens de Gouden Eeuw. Naast Het Melkmeisje zijn Meisje met de Gouden Parel, Gezicht op Delft en De Schilderkunst enkele voorbeelden van zijn bekendste werken. Kenmerkend voor zijn schilderijen is de aandacht voor detail en compositie, het portretteren van ingetogen scènes uit het dagelijkse leven en het gebruik van slechts een paar tinten: oker, bruin, grijs en ultramarijn. Ondanks dat hij ongeveer 35 werken heeft geschilderd, heeft Vermeer een blijvende indruk achtergelaten op de kunstwereld.

Vermeer was meester in het vastleggen van licht en sfeer. Zo wist hij duidelijk diepte te creëren door donker en licht sterk te scheiden. Ook had hij veel kennis van pigmenten, materialen en schildertechnieken. Zo maakte hij bij Het Melkmeisje gebruik van de schildertechniek pointillé, oftewel de stippeltechniek. Met een fijn penseel bracht hij kleine stippen aan, wat het brood in het mandje realistisch en levendig liet ogen terwijl de rest van het schilderij een zachte uitstraling behoudt.

Oude meesters met een knipoog

In de kunstgeschiedenis verwijst de term ‘oude meester’ naar een kunstenaar, vooral kunstschilders, die ongeveer van de 14e eeuw tot de 17e eeuw actief waren. Voorbeelden van oude meesters uit dit tijdperk zijn Rembrandt van Rijn, Frans Hals en uiteraard Johannes Vermeer. Maar ook de schilderijen zelf worden in Nederland oude meesters genoemd. Ben je op zoek naar een kunstwerk gebaseerd op schilderijen uit deze tijd, maar dan met een knipoog? Bekijk dan eens de kunstcollectie van Jack van Liemburg, ook wel bekend als Jacksart. In zijn collectie vind je unieke schilderijen die zijn gebaseerd op zowel de oude meesters als pop art, maar dan met zijn eigen twist.

Kunst in opdracht laten maken?

Wil je kunst in opdracht laten maken? Neem dan gerust contact op door het contactformulier in te vullen. De schilderijen van Jacksart zijn een prachtige aanvulling in je woning, kantoor of welke plek dan ook.